ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΓΚΕΣΙΡΑΣ!

Η πόλη Αλγκεσίρας (Algeciras / Cádiz) δεν είναι γνωστή μόνο για το ότι έχει ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια στην Ισπανία, αλλά επίσης γιατί εκεί, την παραμονή των Θεοφανίων, τα παιδιά έχουν βρει έναν ξεχωριστό τρόπο να προκαλούν την προσοχή των μάγων (Los Reyes Magos) μην τυχόν και τα ξεχάσουν και δεν τα επισκεφτούν.

Άλλωστε περιμένουν με τόση λαχτάρα τα δώρα τους! Να, λοιπόν, τι κάνουν κάθε χρόνο!

Μαζεύουν άδεια τενεκεδάκια και τα ενώνουν στη σειρά με σχοινιά, φτιάχνοντας έτσι μια τεράστια αλυσίδα ή πρωτότυπα παιχνίδια! Μάλιστα βραβεύουν τις καλύτερες δημιουργίες! Έτσι στις 5 Ιανουαρίου, χιλιάδες παιδιά μαζεύονται μαζί με τους γονείς τους στο κέντρο της πόλης και... σέρνουν με χαρά τα τενεκεδάκια τους (Arrastre de Latas)! Αργότερα απολαμβάνουν την παραδοσιακή παρέλαση των Μάγων (La cabalgata de los Reyes Magos).

Κανείς δεν παραπονιέται για το θόρυβο, μιας και το έθιμο έχει ιερό σκοπό και... διαρκεί μόνο για λίγες ώρες! Όπως και 'χει, ένα είναι σίγουρο! Αυτά τα παιδιά θα πάρουν τα δώρα τους!

Roscon-de-Reyes

Ο μύθος του γίγαντα του Botafuegos
Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε τη δεκαετία του '20. Όσο αφορά στην καταγωγή αυτής της παράδοσης υπάρχουν διάφορες εκδοχές:

Η επικρατέστερη είναι ότι υπήρχε κάποτε ένας μοχθηρός γίγαντας που ζούσε στην ορεινή περιοχή του Botafuegos ("Gigante de Botafuegos") ο οποίος δεν αγαπούσε τα παιδιά και γι’ αυτό δημιουργούσε επίτηδες ένα τεράστιο γκρίζο σύννεφο πάνω από την πόλη Αλγκεσίρας την παραμονή των Θεοφανίων, έτσι ώστε οι τρεις Μάγοι – που, εκείνη τη νύχτα, επισκέπτονται κάθε περιοχή στην Ισπανία και μοιράζουν τα δώρα σε όλα τα παιδιά – να μην μπορούν να διακρίνουν την Αλγκεσίρας και επομένως τα σπίτια των παιδιών που ζούσαν εκεί.

Με τον εκκωφαντικό θόρυβο που δημιουργούν τα παιδιά σέρνοντας τα τενεκεδάκια τους, φοβίζουν τον κακό γίγαντα να εμποδίσει την επίσκεψη των μάγων στον τόπο τους, και έτσι λαμβάνουν τα δώρα τους.

Άλλοι, έπειτα, υποστηρίζουν, ότι αρκετά χρόνια πριν, οι γονείς ανακοίνωσαν στα παιδιά τους πως εκείνη τη χρονιά δεν θα έρθουν οι τρεις Μάγοι. Τότε τα παιδιά σκαρφίστηκαν ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να διαμαρτυρηθούν και έτσι να τους αναγκάσουν να περάσουν από τον τόπο τους. Μάζεψαν λοιπόν κατσαρόλες και τενεκέδες και άρχισε το... πανηγύρι !

Ο πραγματικός λόγος όμως, ήταν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η αδυναμία των γονιών να... εκπληρώσουν το θέλημα των Μάγων!

Πηγή ορισμένων φωτογραφιών:www.thespainscoop.com, http://webosfritos.es/

No Comments Yet.

Leave a comment