ΓΙΑΤΙ ΙΤΑΛΙΚΑ;

giati-italika

  • Είναι μια πολύ σημαντική γλώσσα για τους ανθρώπους - ειδικά στη Μεσόγειο - που ασχολούνται με το εμπόριο (2ος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας), τον τουρισμό, την τέχνη (σύμφωνα με την UNESCO, το 60% παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται στην Ιταλία), την αρχιτεκτονική, τη μουσική (κλασική & μοντέρνα), την τεχνολογία και τη γαστρονομία.
  • Παγκοσμίως η Ιταλία κατέχει την 7η θέση στο G7 (μία από τις επτά πλουσιότερες οικονομίες στον κόσμο).
  • Η Ιταλία απέχει από την Ελλάδα μόλις 1.052 χιλιόμετρα (Αθήνα – Ρώμη). Δεν αποτελεί λοιπόν τυχαίο γεγονός ότι αναπτύχθηκαν τόσο ισχυροί δεσμοί από την αρχαιότητα (Magna Grecia / Μεγάλη Ελλάδα) και διαρκούν έως και σήμερα. Επίσης αυτή η απόσταση καθιστά πιο εύκολη την πρόσβαση των Ιταλών τουριστών, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι κατακλύζουν τα Ελληνικά νησιά και είναι οι τρίτοι καλύτεροι πελάτες μεσαίου και υψηλού βιοτικού επιπέδου (στοιχεία από μελέτη που διεξήγαγε η ΑΤΕΜ (Ακαδημία Τουριστικών Ερευνών και Μελετών).
  • Η Ιταλική Γλώσσα γεννήθηκε από την Λατινική, καλλιεργήθηκε, επεκτάθηκε και τροφοδότησε μαζί με την Ελληνική πολλές άλλες Ευρωπαϊκές Γλώσσες. Εκτιμάται ότι μόνο στην Αγγλική Γλώσσα, το 60% του Λεξιλογίου προέρχεται άμεσα από τα Λατινικά (Cambridge Encyclopedia of Language, 1987), ενώ άλλο ένα 25% από τα Ελληνικά.
  • Η επιρροή της Ιταλικής στις λεγόμενες λατινογενείς γλώσσες είναι αναμφισβήτητα καθοριστική. Επομένως μαθαίνοντας Ιταλικά ανοίγει ο δρόμος για εκμάθηση της Ισπανικής, Γαλλικής, Πορτογαλικής και άλλων βασικών ευρωπαϊκών γλωσσών.
  • Θεωρείται αποδεδειγμένα ότι είναι από τις ελάχιστες γλώσσες που έχουν καλύτερη φωνητική προσαρμογή “best phonetic fit” (κατά κανόνα κάθε γράμμα της αλφαβήτου αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό ήχο) , γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο – ειδικά για τα παιδιά - να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν. Αυτό επίσης διευκολύνει και τους μαθητές με δυσλεξία.
  • Ιταλικά δεν μιλάνε μόνο στην Ιταλία, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του U.S. Census Bureau (2000) στην Ελβετία, σε περιοχές της Αφρικής, στα Βαλκάνια, και στη Μάλτα. Οι ομιλητές της Ιταλικής γλώσσας υπολογίζονται σε 125.000.000 παγκοσμίως.
  • Πολλοί Έλληνες φοιτητές, τέλος, επιλέγουν την Ιταλία για να σπουδάσουν. Αρκετοί επίσης επωφελούνται της ποιότητας που προσφέρουν τα Ιταλικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και την επιλέγουν για μεταπτυχιακές σπουδές καθώς και για υποτροφίες ERASMUS (4ος ευρωπαϊκός προορισμός ).