ΚΟΡΔΟΒΑ: ΑΣ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΕΞΩ ΣΤΑ ΔΡΟΣΕΡΑ PATIOS!

Το Μάιο η ζέστη κάνει τολμηρά την εμφάνισή της…! Οι αυλές, τα μπαλκόνια και τα καγκελωτά παράθυρα της Κόρδοβα, γεμίζουν από πανέμορφα εύοσμα λουλούδια και δροσερά φυτά, για να ανακουφίσουν οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους από την υψηλή θερμοκρασία, που ειδικά το καλοκαίρι πλησιάζει άνετα στους 40ο βαθμούς.

Από τις 1 έως τις 13 Μαΐου (2018) διεξάγεται το Festival de los Patios της Córdoba . Πολλές εσωτερικές ανθοστολισμένες αυλές, τα φιλόξενα Patios, ανοίγουν και καλωσορίζουν πλήθος ταξιδιωτών που έρχονται να τα θαυμάσουν από κάθε γωνιά της γης! Μια παλέτα χρωμάτων και αρωμάτων…  ομορφαίνει τις γειτονιές!

patio-2

Στην Κόρδοβα, πριν καλά καλά ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει, οι σπιτονοικοκύρηδες προετοιμάζουν τις αυλές τους, μικρές ή μεγάλες, και τις μετατρέπουν σιγά σιγά σε μαγευτικούς δροσερούς χώρους συνάντησης για φίλους και συγγενείς.

Φυτεύουν πολύχρωμα αρωματικά φυτά, κρεμούν γλάστρες σε τοίχους και σε μάντρες, ανθοστολίζουν τα μπαλκόνια τους και συναγωνίζονται τα γειτονικά τους patios. Ονομαστές γειτονιές (barrios) όπως οι «Alcázar Viejo», «Judería», «Santa Marina», «San Agustín» είναι χαρακτηριστικές για τη διακόσμησή τους. Το πιο παλιό θεωρείται το Patio de los Naranjos (786 μ.Χ.) που ανήκει στον επιβλητικό ναό Mezquita Catedral και οφείλει το όνομά του στις 98 πορτοκαλιές (naranjos). Επίσης τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα patios τα συναντάμε στο Palacio de Viana.

Το Palacio de Viana και τα 12 patios!

patio-3

Το Palacio de Viana ή Museo de los patios που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ανήκε επί αιώνες σε οικογένειες ευγενών ενώ σήμερα είναι δημόσιο πολιτιστικό μνημείο της Κόρδοβα. Το εκπληκτικό αναγεννησιακό κτίριο, που στο εσωτερικό του επίσης παρατηρείται έντονα η τεχνοτροπία μουδέχαρ, περιτριγυρίζεται από έναν κήπο και 12 διαφορετικά patios, ρωμαϊκής και αραβικής αρχιτεκτονικής, που ενώνονται μεταξύ τους από στοές και μονοπάτια.

Το Palacio de Viana χτίστηκε αρχικά το 15ο αιώνα και ανασκευάστηκε μέχρι το 19ο αιώνα, σε δύο ορόφους. Εκπροσωπεί έξοχα την ανδαλουσιανή τέχνη και νοοτροπία και περιλαμβάνει έναν πλουσιότατο πολιτιστικό θησαυρό (πίνακες, αντικείμενα διακόσμησης, χαλιά, έπιπλα διαφορετικών ρυθμών κι άλλα). (περισσότερα στο http://www.palaciodeviana.com)

Από το «περιστύλιο ή περίστυλη αυλή» και το atrium μέχρι τα patios.

patio-4

Η αυλή αποτελούσε έναν από πιο τους βασικούς χώρους ήδη από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες, και αργότερα οι Ρωμαίοι ήταν από τους πρώτους λαούς που την χρησιμοποίησαν στην αρχιτεκτονική των σπιτιών τους. Στη λιτή τους περίστυλη αυλή (δηλαδή με κολώνες) που αποτελούσε και τη βασική πηγή φωτός για τα δωμάτια του σπιτιού, οι Έλληνες τοποθετούσαν τους βωμούς τους και ακριβώς εκεί συγκεντρωνόντουσαν τα μέλη της οικογένειας και περνούσαν αρκετές ώρες της μέρας. Παράλληλα, στους Ρωμαίους, αργότερα, συναντάμε το atrium (εσωτερική αυλή). Άλλωστε οι μεσογειακοί λαοί υποκινούνταν αφενός από την έντονη ζέστη και τη ξηρασία και αφετέρου από τη διάθεση για εύθυμη παρέα.

Επίσης, οι επινοητικοί Άραβες, για περισσότερη δροσιά, φύτευαν στις αυλές τους αρωματικά φυτά και κατασκεύαζαν πηγάδια για να συγκεντρώνουν το νερό της βροχής.

Τα Patios διαγωνίζονται…

patio-5

Εκτός από την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου, ο δήμος της Κόρδοβα από το 1918 και κάθε χρόνο διοργανώνει ένα διαγωνισμό διάρκειας 2 βδομάδων, επιβραβεύοντας τα πιο όμορφα Patios με σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Οι επισκέπτες που θα έχουν την τύχη να επισκεφτούν την Κόρδοβα, εκείνο το διάστημα, μπορούν να παρευρεθούν σε παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στα μεγαλύτερα και ευρύχωρα patios.

Το 2012 η Unesco αναγνώρισε το Festival de los Patios και υποστήριξε τον κοινωνικό ρόλο αυτής της γιορτής δεδομένου ότι ενθαρρύνει την ανθρώπινη επικοινωνία και διάδοση διαφορετικών πολιτισμών. Στη συνέχεια τη συμπεριέλαβε στον κατάλογο της, χαρακτηρίζοντάς την επισήμως «Άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά».

No Comments Yet.

Leave a comment