ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ 12 ΡΩΓΕΣ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙ. ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΛΟΙΠΟΝ!

Μπορεί στις προλήψεις να λέμε όχι … αλλά την τύχη την κυνηγάμε όλοι!

Γι’ αυτό και την παραμονή της πρωτοχρονιάς (Nochevieja), στις 12 τα μεσάνυχτα, ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου, οι Ισπανοί καλωσορίζουν το νέο έτος τρώγοντας, μία προς μία, 12 ρώγες από σταφύλι (uvas) και εύχονται όλα όσα επιθυμούν να εκπληρωθούν...

Αυτό συμβαίνει, ενώ ταυτόχρονα ακούνε τους 12 χτύπους από το ρολόι του ταχυδρομείου (Casa de Correos), από την ιστορική PUERTA DEL SOL, στη Μαδρίτη. Δηλαδή κάθε ρώγα σταφυλιού αντιστοιχεί σε ένα χτύπο (Campanada).

Επίσης, κάθε χρόνο η ισπανική τηλεόραση παρουσιάζει από την PUERTA DEL SOL αυτή την τελετή (las 12 Campanadas), έτσι ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν από κάθε περιοχή της Ισπανίας.

Τα σταφύλια, συμβολίζουν την αφθονία και έτσι, με αυτό τον τρόπο, ελπίζουν να έχουν καλή τύχη όλο το χρόνο! Κάθε μία ρώγα αναλογεί στους δώδεκα μήνες που θα ακολουθήσουν.

Το έθιμο ξεκίνησε το 1909 στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στο Alicante, όταν η συγκομιδή σταφυλιού εκείνη τη χρονιά ήταν περισσότερη από την προβλεπόμενη, έτσι που οι αγρότες βλέποντας την παραγωγή τους απούλητη σκέφτηκαν να τα προωθήσουν ως γούρι, δηλαδή σταφύλια που φέρνουν τύχη. Παράλληλα λεγόταν πως ήδη μερικές πλούσιες οικογένειες διατηρούσαν αυτό το έθιμο την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το οποίο προερχόταν από τη Γαλλία. Την ίδια παράδοση συναντάμε και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Άλλες παραδόσεις...

για ευημερία:
Να βάζει κάποιος χρήματα στα παπούτσια του!
Να τρίβει τα χέρια του με ζάχαρη ή κάβα (αφρώδες κρασί με το οποίο εύχονται για τη Νέα Χρονιά)
Να μπαίνει στο σπίτι του με το δεξί πόδι.

και για όποιον επιθυμεί να ταξιδεύει περισσότερο...
Να βγάλει έξω από την πόρτα του βαλίτσες, ή να τις βγάλει... βόλτα!

1 Response

  1. Γλυκύτατη παράδοση! Αν και θα αγχωνόμουν αν έπρεπε να μασήσω και να καταπιώ μια ρώγα σε ένα δευτερόλεπτο χαχα! Καλή χρονιά!

Leave a comment