H 12Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ… ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

Στις 3 Αυγούστου του 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος (Cristóbal Colón) αρχίζει το ταξίδι του προς στις Ινδίες. Λέγεται ότι ήθελε να επαναλάβει το ταξίδι που έκανε ο Μάρκο Πόλο αλλά ξεκινώντας από τα δυτικά, από το λιμάνι Palos de la Frontera (Huelva / Ανδαλουσία). Μετά από 5 περίπου βδομάδες - σύμφωνα με το ημερολόγιό του - στις 2 το πρωί, ένας ναύτης ο Rodrigo de Triana φωνάζει με αγωνία από το κατάρτι του La Pinta «στεριά εν όψει» (¡tierra a la vista!).

Ήταν στις 12 Οκτωβρίου όταν ο διάσημος θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική. Αν και αποβιβάζονται με ανακούφιση στο νησί Guanahani ( San Salvador, Μπαχάμες), εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πατάνε το χώμα των Ινδιών.

Από εκείνη τη στιγμή, η παγκόσμια ιστορία ακολουθεί νέες κατευθύνσεις που θα αλλάξουν και θα επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την πορεία λαών και πολιτισμών. Γι’ αυτό και ο εορτασμός της Ανακάλυψης της Αμερικής, ακόμα και σήμερα, προκαλεί διφορούμενες και αντικρουόμενες απόψεις.

Ωστόσο, η 12η Οκτωβρίου αναγνωρίζεται στην Ισπανία και σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής ως Εθνική Γιορτή και ονομάζεται Día de la Hispanidad (στα Ελληνικά μεταφράστηκε σαν «Ημέρα της Ισπανοσύνης»).

Σύμφωνα με τη Real Academia Española (Βασιλική Ισπανική Ακαδημία), που ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση και εξάπλωση της Ισπανικής Γλώσσας, ο όρος Hispanidad αντιπροσωπεύει το σύνολο των ισπανόφωνων λαών και πολιτισμών.

Παρόλα αυτά, στη Λατινική Αμερική, εξαιτίας της συνύπαρξης πολλών φυλών, εστιάζουν στη αρμονική συνεύρεση ευρωπαίων και ιθαγενών λαών και την αποκαλούν Día del Respeto a la Diversidad Cultural (Ημέρα Σεβασμού στην Πολιτιστική Διαφορετικότητα) ή Día del Encuentro de Dos Mundos (Ημέρα Συνάντησης Δύο Κόσμων). Αντίθετα για τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, η αντίσταση των Ιθαγενών έχει μεγαλύτερη αξία και γι’ αυτό την αποκαλούν Día de la Resistencia Indígena.

Colombus-Memorial-Lighthouse

Ο σταυρός του Φάρου του Κολόμβου φωτίζει τον ουρανό της Καραϊβικής.

Στις 6 Οκτωβρίου του 1992 εγκαινιάζεται στον Άγιο Δομίνικο (Santo Domingo) ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία και μαυσωλεία στη Λατινική Αμερική στη μνήμη του θαλασσοπόρου Χριστόφορου Κολόμβου, εξερευνητή του Νέου Κόσμου. Πρόκειται για το Φάρο του Κολόμβου, ένα μοντέρνο μουσείο, στο οποίο παρουσιάζονται εκθέματα από όλο τον κόσμο, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και η άγκυρα της «Σάντα Μαρία», της ναυαρχίδας του μεγάλου πλοηγού. Επίσης, εκεί βρίσκεται – κατά τους Δομινικανούς – και το λείψανο του Κολόμβου. Αναφέρεται ότι ο Κολόμβος πριν πεθάνει είχε ζητήσει να ταφεί στο Σάντο Ντομίνγκο και ότι, μετά από αρκετά χρόνια από το θάνατό του, συγγενής του πραγματοποίησε την επιθυμία του. Σήμερα όμως, οι Ισπανοί το αμφισβητούν και με τη βοήθεια της επιστήμης προσπαθούν να αποδείξουν ότι το λείψανο βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης.

Η αρχιτεκτονική του κτιρίου

Αν και ο Δομινικανός αρχιτέκτονας Teofilo Carbonell ήταν εκείνος που το κατασκεύασε, το σχέδιο του κτιρίου ανήκει στον Άγγλο αρχιτέκτονα Joseph Gleave. Εκείνος εμπνευσμένος από μια διάσημη φράση του Κολόμβου «Poned cruces en todos los caminos para que Dios os bendiga» δηλαδή «Τοποθετήστε σταυρούς σε κάθε σημείο για να σας ευλογεί ο Θεός», έδωσε στο μουσείο το σχήμα του σταυρού. Το βράδυ, το μουσείο, στην κυριολεξία, φωτίζει τον ουρανό σχηματίζοντας έναν τεράστιο σταυρό που συμβολίζει την επικράτηση του Χριστιανισμού στην Λατινική Αμερική. Άλλωστε, η πρώτη εκκλησία στο Νέο Κόσμο ιδρύθηκε στον Άγιο Δομίνικο.

No Comments Yet.

Leave a comment