ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΠΟΛΟΝΙΑ, ΤΟ GELATO FESTIVAL ΚΑΙ… ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ LΑ SΑΡΙΕΝΖΑ

Gelati

Το Μουσείο Παγωτού

Αν και το παγωτό (gelato) προέρχεται από τη γρανίτα (granita), της οποίας η καταγωγή χάνεται στους αιώνες, η μοντέρνα εκδοχή του, ως παχύρευστη παγωμένη κρέμα, γεννιέται στη Φλωρεντία στις αρχές του 16ου αιώνα. Είναι η πρώτη φορά που για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται γάλα και αυγά. Δημιουργός του παγωτού θεωρείται ο διάσημος Φλωρεντινός Bernardo Buontalenti, ο οποίος εκτός από αξιολογότατος αρχιτέκτονας, γλύπτης και ζωγράφος... ανακατευόταν και με τη ζαχαροπλαστική!

Του άρεσε, λοιπόν, να προσφέρει στους προσκεκλημένους του γρανίτα με κρέμα (γάλα, μέλι, κρόκο αυγών και ελάχιστο κρασί). Πρόσθετε επίσης και φρούτα. Σήμερα στις καλύτερες gelaterie της Φλωρεντίας κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει μια πιο μοντέρνα γευστική εκδοχή της αρχικής κρέμας του Buontalenti, την «crema Fiorentina». Αιώνες μπροστά, το 1903 ένας Ιταλός παγωτατζής, μετανάστης στην Αμερική, ο Italo Marchioni ανακαλύπτει έναν πιο εύκολο τρόπο μεταφοράς και άμεσης κατανάλωσης του παγωτού, το χωνάκι (cono).

Λίγο αργότερα, το 1948, στην Ιταλία παράγεται το πρώτο βιομηχανικό παγωτό σε ξυλάκι (gelato su stecco). Σήμερα συνήθως παραγγέλνουμε παγωτό χωνάκι ή κυπελάκι (cono ή coppetta). Η παράδοση και καταξίωση του ιταλικού παγωτού σε παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησαν, πριν 2 χρόνια, στη δημιουργία του Μουσείου Παγωτού στην Μπολόνια. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για την ιστορική του διαδρομή, να μάθει να διακρίνει το παγωτό (gelato) από το σορμπέ (sorbetto), να συμμετέχει σε εργαστήρια κατασκευής παγωτού και φυσικά... να δοκιμάζει!

Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο στο: http://gelatomuseum.com/

Gelato-Festival

Το Φεστιβάλ Παγωτού

Αξίζει να αναφέρουμε τη γιορτή παγωτού (Gelato Festival), που πραγματοποιείται από το Μάιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σε αρκετές ιταλικές πόλεις, κατά την οποία συμμετέχουν και διαγωνίζονται πολλές εταιρίες παρασκευής παγωτού.

Ποιοι ψηφίζουν για το καλύτερο παγωτό (βραβείο: Miglior Gusto); Υπάρχουν δύο επιτροπές, η πρώτη αποτελείται από ειδικούς και η δεύτερη από επισκέπτες  στο Φεστιβάλ Παγωτού.  Οι τελευταίοι, αφού πρώτα δοκιμάσουν από την πιο κλασική μέχρι και την πιο περίεργη γεύση, ψηφίζουν ηλεκτρονικά υπέρ της προτίμησής τους!

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στο: http://www.gelatofestival.it/

Grattachecca

Η διάσημη "grattachecca" έκανε τους υποψήφιους σπουδαστές να σηκώσουν τα χέρια ψηλά! Εισήχθησαν ευκολότερα όσοι ήξεραν από... γρανίτα!

Το 2011 ένα από τα θέματα των γενικών ερωτήσεων (πολιτισμού) στους υποψήφιους φοιτητές για την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης ήταν εάν γνωρίζουν σε ποιες  γεύσεις βγαίνει η παραδοσιακή γρανίτα της Ρώμης "grattachecca" της Sora Maria.

Η ερώτηση ήταν: "Nei pressi del noto liceo Tacito di Roma si trova la grattachecca di Sora Maria, molto nota tra i giovani romani. Sapresti indicare con quali gusti viene realizzata? Menta, limone, amarena oppure cioccolato?" (Μετάφραση: Στο γνωστό λύκειο Tacito της Ρώμης βρίσκεται η «γκρατακέκα» της Sora Maria, πολύ διάσημη στους νέους της Ρώμης. Γνωρίζεις να αναφέρεις σε ποιες γεύσεις ετοιμάζεται; Μέντα, λεμόνι, βύσσινο ή, ακόμα, και σε σοκολάτα;).

Μόνο το 56% απάντησε σωστά γιατί οι άλλοι προφανώς... δεν είχαν δοκιμάσει από το κιόσκι της Sora Maria! Όσο αφορά στη σωστή απάντηση της συγκεκριμένης ερώτησης αυτή είναι ότι από τις γεύσεις εξαιρείται η... σοκολάτα.

No Comments Yet.

Leave a comment